La innovació i la sostenibilitat de la gastronomia de Barcelona, al MWC 2025
22 de març de 2025
El dilluns, 3 de març, l’aliança entre les noves tecnologies i la gastronomia de Barcelona van ser les protagonistes de l’espai Beat Barcelona, ubicat dins el Mobile World Congress 2025. Sota el títol La tecnologia al servei de la gastronomia per aconseguir d’un servei de qualitat amb criteris de sostenibilitat Raquel Giménez, responsable de Màrqueting d’Espanya d’AREAS; Joan Soler, de Töufood, i Iñaki Gorostiaga, director de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB), van compartir les seves experiències al capdavant de diversos projectes del sector per mostrar com, des de la capital catalana, s’està aprofitant el potencial que tenen les noves tecnologies per millorar el sector de la restauració . La ponència va ser moderada per la periodista gastronòmica Laura Conde.
En la ponència, Raquel Giménez. d’AREAS, va explicar el projecte SELF. “És el primer restaurant robotitzat amb intel·ligència artificial que s’implementa en un aeroport a nivell mundial, i ho fa a Barcelona”, va anunciar d’entrada. SELF és un concepte dissenyat i desenvolupat per AREAS per oferir als viatgers una experiència diferent: utilitza un braç robotitzat amb una urpa i cinc dits tàctils per gestionar i lliurar comandes de forma òptima i eficient. “Ara bé, sempre ho fa amb l’ajuda de personal humà, perquè l’expertesa i la calidesa del nostre equip és insubstituïble”, apuntava. SELF està equipat amb intel·ligència artificial avançada, que aprèn i pren decisions òptimes en temps real i una càmera de visió artificial, que li permet “veure” i adaptar-se a l’entorn per millorar la qualitat i rapidesa del servei.
Per la seva banda, Joan Soler va donar a conèixer la feina que fa TöuFood. “Potser no ens coneixeu, però segur que heu menjat algun producte que compta amb les nostres tecnologies”, va advertir l’auditori, tot just començar. TöuFood ha creat una línia completa de productes d’alta qualitat que permeten aplicar les tècniques més populars de la cuina moderna. Entre els seus productes destacats s’inclouen enzims com l’amilasa, que accelera la degradació del midó en dextrines i sucres, aportant dolçor natural i millorant la fermentació; la cel·lulasa, que descompon la cel·lulosa present en fruites i verdures, clarificant sucs i suavitzant textures; i la pectinasa, que accelera la degradació de la pectina, facilitant la clarificació de sucs i l’obtenció de textures més suaus en productes vegetals.
Per últim, Iñaki Gorostiaga, director de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB) va explicar com ha canviat la vida al centre el fet de comptar amb una plataforma tecnològica que els permet agilitzar tràmits administratius com la inscripció als cursos que ofereixen. “A més, hem actualitzat l’oferta de l’ESHOB per incorporar-hi cursos com classes de fotografia, perquè sabem que és important cuinar, però també comunicar”, va dir.